Konserni

Tervetuloa tutustumaan toimintavuoteemme 2022

Olemme Lahden kaupungin omistama, seudullinen vesihuoltoyhtiö ja jo yli sata vuotta huolehtineet lahtelaisten vesihuoltopalveluista. Perustehtävämme on varmistaa, että vesihuolto alueellamme on korkealaatuista, turvallista ja kustannustehokasta. Operoimme vesihuoltopalvelut 147 000 alueen ihmiselle ja yritykselle Lahdessa, Hollolassa ja Iitissä.

Haluamme olla vesihuollon laadukas edelläkävijä ja luomassa ihmisten ja ympäristön hyvinvointia. Arvomme hyvinvointi, vastuullisuus ja uudistuminen ohjaavat päivittäistä toimintaamme.

Tervetuloa lukemaan toimintavuodestamme sekä teoistamme, joilla olemme edistäneet vastuullisuutta ja tukeneet YK:n kestävän kehityksen tavoitteita vuonna 2022.

Poika pullon kanssa
Lahti Aqua konsernin toimitusjohtajan terveiset

Kestävä vesihuolto, kestävä tulevaisuus

Seudullinen vesihuolto laajenee Päijät-Hämeessä. Näin kirjoitin toimitusjohtajan katsauksessa vuosi sitten. Saman voi taas toistaa. Viime vuoden lopussa allekirjoitimme sopimuksen vesihuoltopalveluiden toteuttamisesta Iitin kunnan alueella. Operointialueemme ulottuu itä-länsi suunnassa jo Kouvolan rajalta Hämeenlinnan rajalle.

Yhteiskuntamme ei toimi ilman vesilaitosten palveluita, kuten puhdasta juomavettä ja jätevesien viemäröintiä ja puhdistusta. Hyvä vesihuolto ei ole itsestäänselvyys, joten palveluiden toimivuudesta ja turvallisuudesta tulee huolehtia viisaita päätöksiä tekemällä. Vesihuolto ei tunne kuntarajoja, Lahti Aquassa olemme valmiit tähän myös jatkossa.

Vallitseva maailmanlaajuinen tilanne heijastuu tavalla tai toisella myös vesihuoltosektoriin. Yleinen kustannustason nousu heijastuu energian, kemikaalien ja kuljetusten hintoihin, mikä luo paineita hintojen tarkasteluun tulevaisuudessa. Toimintavarmuudesta emme halua tinkiä, joten saneerattavasta omaisuudesta on myös tulevaisuudessa pidettävä huolta. Onneksi itse operointiin ja asiakaspintaan valitsevalla tilanteella ei ole ollut merkittävää vaikutusta.

Lahti on elintarviketeollisuuden keskittymä. Hyvälaatuinen pohjavesi on merkittävässä roolissa tuotteiden raaka-aineena. Tästä viimeisimpänä todisteena Fazerin ilmoitus uuden makeistehtaan sijoittumisesta Lahteen. Lahti Aqua tekee tiivistä yhteistyötä paikallisen elintarviketeollisuuden kanssa; Toimijoiden ydintehtävänä on keskittyä tuotteisiin, me huolehdimme puhtaasta vedestä ja prosesseissa syntyvistä jätevesistä ja kiinteistä jakeista. Yhteistyöstä hyötyvät molemmat osapuolet.

Maataloudessa käytettävien lannoitteiden hinnat kohosivat ennätyskorkealle Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa. Pitäisikö Suomen olla omavaraisempi lannoitteina käytettävien ravinteiden suhteen? Huoltovarmuuskeskuksen mielestä kyllä. Tytäryhtiömme Labio Oy hyödyntää prosesseissaan jätevesilietteitä sekä biojätteitä, joista syntyy biokaasua ja lannoitteeksi kelpaavaa ravinnerikasta lopputuotetta. Biokaasu hyödynnetään jo täysmääräisesti, lopputuotteen paras mahdollinen hyödyntäminen vaatii vielä lainsäätäjien tulkintaa.

Kuluneen vuoden aikana omistajamme laati Lahti Aqualle omistajastrategian. Yhtiön toimialana on hoitaa veden hankintaa ja -jakelua sekä viemärivesien johtamista ja -käsittelyä. Meidän tulee suorittaa edellä mainittuihin liittyviä toimintoja sekä niitä tukevia palvelua. Yhtiön toimialaan kuuluu myös veden käyttöön ja käsittelyyn liittyvä tutkimus- ja koetoiminta. Strategista roolia tulee kasvattaa ja huoltovarmuuteen tulee panostaa. Haemme kasvua maakunnista.

Mielestäni Lahti Aqua vastaa hyvin omistajan meille asettamiin tavoitteisiin. Osaava ja ammattitaitoinen henkilöstömme on tässä pääroolissa. Hyvä yhteistyö asiakaspinnassa luo edellytykset toiminnalle. Hallitustyöskentely ja omistajan luottamus yhtiötä kohtaan ansaitsee myös isot kiitokset. Keskitymme jatkossakin siihen, minkä parhaiten osaamme.

Yhteistyöterveisin,
Jouni Lillman
Lahti Aqua konsernin toimitusjohtaja

Jouni Lillman
Hyvä vesihuolto ei ole itsestäänselvyys, joten palveluiden toimivuudesta ja turvallisuudesta tulee huolehtia viisaita päätöksiä tekemällä.
  • Liikevaihto
    41,2 Milj. €
    2021: 40,9 M€ I 2020: 38,1 M€
    Vesikonsernin
    investoinnit
    7,25 Milj. €
    2021: 8,6 M€ I 2020: 11,3 M€
    Työhyvinvointi
    konsernissa
    4,16
    Asteikolla 1–5
    Henkilöstö
    79
    2021: 83 I 2020: 83
    Yhteensä
    24 000
    Vesihuoltoon liittynyttä asiakasta toiminta-alueella
    Saneerattua vanhaa vesihuoltoverkostoa
    11 km
    998
    Tutkittua vesinäytettä
    Lahdessa ja Hollolassa
    Vesijohtoverkon
    vuotavuus Lahdessa
    6,1 %
    Valtakunnallinen keskiarvo noin 17 %
    Biokaasusta tuotetun
    ja myydyn lämmön osuus
    vastasi noin
    200
    omakotitalon vuosittaista
    lämmön tarvetta
    Labiolla käsitelty
    jätemäärä
    81 000 t
  • Olemme Lahden kaupungin omistama tytäryhtiö. Lahti Aqua Oy toimii emoyhtiönä konsernissa, johon kuuluvat tytäryhtiöt Aqua Palvelu Oy, Aqua Verkko Oy sekä Labio Oy. Lahti Aquan hallitus hyväksyy yhtiön strategiset linjaukset, joiden pohjalta toimitusjohtaja ja johtoryhmä vievät strategian henkilöstön avulla käytäntöön.

    Lahden kaupungin tytäryhtiönä noudatamme kaupungin konserniohjetta sekä Hyvä hallinto- ja johtamistapa -ohjetta. Hyvä hallintotapa on keskeisessä roolissa omistajaohjauksessa. Näin varmistetaan riittävä avoimuus, asianmukainen sisäinen valvonta, riskienhallinta ja konsernin kokonaisedun turvaaminen.

    Figure
    Board of Directors

    Lahti Aqua
    konsernin hallitus

    YLÄRIVI: Heikki Moilanen, Soile Toivonen (sihteeri), Kari Lempinen, Maarit Tuomi,
    Ville-Veikko Elomaa, Tuomas Välimäki (asiantuntijajäsen)
    ALARIVI: Jouni Lillman (tj), Jetta Laakso (pj), Jani Wallenius (vpj), Minna Heikkinen

    Management team

    Lahti Aqua
    konsernin johtoryhmä

    YLÄRIVI: Paula Nikula (viestintäpäällikkö), Jouni Lillman (Lahti Aqua konsernin tj), Niko Wassholm (tytäryhtiö Labio Oy:n tj)
    ALARIVI: Janne Mäki-Petäjä (tekninen johtaja), Soile Toivonen (asiakkuusjohtaja), Hannu Mustonen (tytäryhtiö Aqua Palvelu Oy:n tj), Tiina Lakimo (hallintojohtaja)

    • Tunnistamme kestävään ja vastuulliseen liiketoimintaan liittyviä näkökulmia vesihuoltopalveluita tuottaessamme.

    • Panostamme terveeseen ja pitkäjänteiseen taloudenpitoon ja kannattavuuteen.

    • Kestävä toiminta näkyy johtamiskulttuurissamme ja jokapäiväisissä toimenpiteissä.

    • Sitoudumme hiilineutraaliustavoitteeseen Lahti-konsernin tasolla vuoteen 2025 mennessä sekä Lahden kaupungin asettamiin energiansäästötoimenpiteisiin tuleville vuosille.

    • Edellytysten luominen veteen ja vesiosaamiseen sekä ympäristökuormituksen vähentämiseen perustuvien tuote- ja palvelukonseptien muodostumiselle.

    • Kaupungille kuuluvan vastuun kantaminen hulevesien hallinnasta asemakaava-alueella kaupungin puolesta, erikseen sovittavalla tavalla.

    • Oman pääoman tuotto vähintään 10 %.

    • Osinko 1 000 000 euroa vuodelta 2022, maksetaan vuonna 2023.

    Hallituksen toimintakertomus

    Lataa tästä hallituksen toimintakertomus PDF-muodossa koneellesi.
    Lukemiseen tarvitset Adobe Acrobat Reader -ohjelman, jonka voit ladata alla olevasta kuvakkeesta.

    Adobe Reader